Chinees Nieuwjaar is het begin van het Lentefestival en wordt gevierd vanaf de eerste dag tot en met de vijftiende dag van de eerste maanmaand. Van de nieuwe maan tot de volle maan worden er gedurende 15 dagen vieringen gehouden. Deze feestelijke periode wordt afgesloten met het Lantaarnfestival.

De leeuwendans, de herenigingsmaaltijd met de familie, geluksgerechten, knetterende rotjes, rode geluksenveloppen met geld, rode kleding en rode straatdecoratie maken deel uit van de traditionele Chinese nieuwjaarsviering. Tijdens Chinees nieuwjaar zie je de gelukskleur rood overal verschijnen.

Posters met symbolen voor geluk en voorspoed worden geprint, rode lantaarns worden in de straten gehangen, rode papieren of houten borden met Chinese poëzie worden op deuren gekleefd of aan de ingang van een gebouw, tempel of huis bevestigd, officiële gebouwen en banken worden versierd met beelden van welvarendheid.

Met Chinees nieuwjaar worden geschenken uitgedeeld in de vorm van rode envelopjes. De envelopjes bevatten geld en brengen geluk over aan de ontvanger. Vooral het rode papier dat de beste wensen en het geluk moet overdragen, is van belang. Het geld is ondergeschikt. Wanneer je een rode envelop krijgt, is het beleefd om het niet te openen als de gever voor je neus staat.

Wanneer de klok nieuwjaar slaat, worden er rotjes afgestoken om afscheid te nemen van het oude jaar en het nieuwe jaar te verwelkomen. De traditie wil dat er eerst een reeks kleine voetzoekers ontstoken wordt, gevolgd door drie grote voetklappers. Hoe luider de knallen, hoe beter en hoe meer geluk het bedrijfsleven en de landbouw het komende jaar zal hebben.

Duizenden mensen gaan tijdens Chinees nieuwjaar in de tempels bidden voor goed geluk en om een zegen te ontvangen voor het komende jaar.